SRHR står för Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, och det är något som gäller alla människor över hela världen.
SRHR är ett samlingsbegrepp för olika rättigheter som har med sexuell och reproduktiv hälsa att göra. SRHR har sitt ursprung i FN:s Kairodeklaration från 1994, och i den gemensamma handlingsplanen från FN:s kvinno-konferens i Peking 1995. Den definition av SRHR som Sverige och Folkhälsomyndigheten utgår ifrån kommer från Guttmacher-Lancet-kommisionen, och den ser ut så här:
”Sexuell och reproduktiv hälsa är ett tillstånd av fysiskt, känslomässigt, psykiskt och socialt välbefinnande i förhållande till alla aspekter av sexualitet och reproduktion, och inte bara avsaknad av sjukdom, dysfunktion eller skada. Därför bör ett positivt förhållningssätt till sexualitet och reproduktion bekräfta den roll som njutbara sexuella relationer, tillit och kommunikation spelar för självkänslan och det allmänna välbefinnandet. Alla människor har rätt att fatta beslut om sina egna kroppar och ha tillgång till hälso- och sjukvård och andra hälsofrämjande insatser som stödjer den rätten.
För att uppnå sexuell och reproduktiv hälsa krävs erkännande av sexuella och reproduktiva rättigheter, som baseras på mänskliga rättigheter för alla att:
Dessutom har World Association for Sexual Health (WAS) tagit fram en Declaration of Sexual Rights, som är väl värd att läsa, även om den inte ska förväxlas med en mellanstatligt beslutad deklaration eller konvention.