Person smeker annan persons kind.

Funktionsrättskonventionen och relationerna

Sverige har undertecknat FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Men vad säger konventionen om relationer och sexualitet?

Sverige har undertecknat funktionsrätts-konventionen, och förbinder sig därmed att följa konventionen.

Här kan du ladda ner eller beställa funktionsrättskonventionen

Flera artiklar i konventionen berör relationer och sexualitet på olika sätt. Här nämner vi några.

Artikel 9 – Tillgänglighet

Artikel 9 handlar om tillgänglighet, och kräver att såväl fysisk som digital miljö ska göras tillgänglig för personer med funktionsnedsättningar. Kravet på till-gänglighet gäller givetvis inte bara fysisk tillgänglighet. Sexualitet och privata relationer betraktas sällan ur ett tillgänglig-hetsperspektiv, men eftersom såväl LSS som ICF handlar om alla livets aspekter så kan man självklart inte utesluta dessa områden. Ett exempel kan vara att personer med IF ska ha tillgång till det aktiva sociala liv som Internet kan ge, men också att fysiska mötesplatser och aktiviteter ska vara tillgängliga.

Artikel 16 – Rätt att leva självständigt och delta i samhället

Artikel 16 handlar om rätten att inte utsättas för utnyttjande, våld eller övergrepp. Artikeln säger att staten ska göra allt den kan för att förhindra att personer med funktionsnedsättningar utsätts för utnyttjande, våld eller övergrepp. Staten ska också göra allt den kan för att dessa brott lagförs, och för att ge personerna som har blivit utsatta för våld så goda möjligheter som möjligt för att återhämta sig.

Artikel 17 – Skydd för den personliga integriteten

Artikel 17 ger rätt till respekt för den fysiska och psykiska integriteten på lika villkor som andra. Ett exempel kan vara att man ska ha lika stor möjlighet att vara i avskildhet med sig själv eller med en partner även om man till exempel bor i en gruppbostad eller på ett korttidsboende.

Artikel 19 – Rätt att leva självständigt och delta i samhället

Artikel 19 är central i funktionsrättskonventionen. Där slås fast att alla personer med funktionsnedsättning har rätt att leva i samhället med lika valmöjligheter som andra personer. Alla “har möjlighet att välja sin bosättningsort och var och med vem de vill leva på lika villkor som andra och inte är tvungna att bo i särskilda boendeformer”. Man har också bland annat rätt till “sådant personligt stöd som är nödvändigt för att stödja boende och deltagande i samhället och för att förhindra isolering och avskildhet från samhället”. En viktig grundprincip i konventionen, (som framgår av Artikel 3, Allmänna principer) är självbestämmandet/egenmakten, att var och en ska få fatta sina egna beslut om sitt liv. Om man behöver stöd i att fatta egna beslut så ska man få det stöd som behövs, men det är inte någon annan som ska fatta besluten åt en ifall det går att hitta sätt att ge stöd till självbestämmande.

Artikel 22 – Respekt för privatlivet och Artikel 23 – Respekt för hem och familj

Dessa båda artiklar berör i allra högsta grad relationer och sexualitet. Artikel 23 handlar om att personer med funktionsnedsättningar inte får diskrimineras i frågor som gäller äktenskap, familj, föräldraskap och personliga förbindelser. Man ska ha samma reproduktiva rättigheter som andra, och konventionstexten är tydlig med att man ska få tillgång till åldersanpassad information, upplysning om reproduktiv hälsa och familjeplanering samt tillhandahållande av de medel som behövs för att de ska kunna utöva denna rätt.

Artikel 25 – Hälsa

Denna artikel slår fast att personer med funktionsnedsättningar ska ha rätt till god hälsa på samma villkor som andra. Här specificeras att man ska ha rätt till insatser och behandlingsprogram när det gäller sexuell och reproduktiv hälsa. Ett exempel kan vara att det bör vara lika självklart att få hjälp med sexologiska besvär om man har en medfödd funktionsnedsättning som om man exempelvis har gjort ett urologiskt ingrepp eller har en förvärvad skada.

Föregångaren till funktionsrättskonventionen, FN:s standardregler om delaktighet och jämlikhet för personer med funktionsnedsättning, var ännu tydligare när det gäller rättigheter kring sexuell och reproduktiv hälsa. Regel 9 (Familjeliv och personlig integritet) i resolutionen är mycket läsvärd.