Målgrupper
- Personer som ansvarar för eller arbetar med våldsförebyggande insatser.
- Personer som ansvarar för eller arbetar med funktionsstöd.
- Personer som arbetar i socialtjänsten, generellt.
Syfte
Att lära sig mer om hur man kan förebygga våld mot personer med funktionsnedsättning genom att skapa förutsättningar för fungerande relationer.
Innehåll
- Värdet i att flytta fokus från ohälsa till hälsa, från risker till möjligheter.
- Utforska, förstå och uttrycka vad det är man vill – inte bara säga nej till det man inte vill.
- Anpassat lärande och träning kring respekt, ömsesidighet och samtycke
- Kopplingen till informerat och grundat självbestämmande och egenmakt i livets små och stora beslut.
- Normer
- Smakprov på konkreta metoder för magkänslan, gränser och integritet
- Hur och vart lotsar vi vidare när den egna kompetensen inte räcker till?
Att förebygga våld i nära relationer handlar inte bara om att informera om våld. Ännu viktigare är det att skapa förutsättningar för fungerande nära relationer, ömsesidiga, självvalda relationer som är fria från våld.
I den här utbildningen arbetar vi med att flytta fokuset i det våldsförebyggande arbetet från risker till möjligheter, från att förebygga ohälsa till att främja hälsa, både utifrån möjliga förövares och möjliga offers perspektiv.
Med utgångspunkt i erfarenheter från personer med egen funktionsnedsättning visar vi på värdet i att inte bara kunna säga nej till det man inte vill, utan också utforska, förstå och uttrycka vad det är man vill. Vi kommer också att prata om och arbeta med lärande kring respekt, ömsesidighet och samtycke.
Till stor del hänger möjligheterna till fungerande också samman med utformningen av funktionsstödet – den som behöver stöd i vardagen behöver också stöd för att de egna, ömsesidiga och självvalda relationerna ska funka.